06 27 532 310
H-2131 Göd, Nemeskéri Kiss Miklós út 33.

Autó- és tehergumi

Abroncs értékesítés

Abroncskínálatunk lefedi a gépjárművek teljes skáláját, így a motorkerékpártól egészen a munkagépekig minden típusban, méretben, illetve egyéb feltétlenek megfelelően tudunk abroncsot szerezni ügyfeleinknek rövid határidővel.

Gumiszerelés

Gumiszerelő berendezéseink autómata illetve félautómata technológiával 12"-20"-ig személy 12"-56"-ig haszonjármű abroncsok szerelésére alkalmasak. Speciális méretek esetén ezen eljárást kézi erővel oldjuk meg. Kolegáink nagy szakmai tapasztalata révén az abroncsokat precízen gyorsan sérülés mentesen a gyári előírásoknak megfelelően szerelik föl illetve szerelik le az adott kerékpántokról (felnikről).

Centrírozás

Motorkerékpár, személyautó, kishaszonjármű, teherautó, kamion valamint speciális járművek kerék kiegyensúlyozását végezzük, computeres crentrírozó berendezéseink segítségével. A magyar szabványnak megfelelő hitelesített berendezésekkel illetve crentrírsújukkal dolgozunk.

Defektjavítás

Motorkerékpár gumiabroncsaítól a bányagép illetve mezőgazdasági gépek abroncsainak javítását magas színvonalon TIP-TOP illetve Tech javítóanyagok használatával végezzük. Gumiabroncsok oldalfal sérülésének vulkanizálását lehetőség szerint vállaljuk, valamint elfékezett kamionabroncsok feltöltését megoldjuk.

Váltóméret kalkulátor

/ R Átmérő:
/ R Átmérő:

Forgalmazott márkák

Aurora Barum BF Goodrich Bridgestone Continental Dayton Dunlop Firestone Fulda General Tire Goodyear Kleber Kormoran Matador Michelin Pirelli Sava Semperit Vredestein Yokohama
telefon

06 27 532 310

email

Fontos tudnivalók

Amit a gumiabroncsokról tudni érdemes

A legtöbb ember nagyon gyakran úgy gondol az abroncsokra, mint a gépjármű többé-kevésbé lényegtelen részére, azonban a gumiabroncs jelenti az egyetlen kapcsolatot a gépjármű és az útfelület között.

Szeretnénk felfedni az abroncsok valódi szerepét, mint az alváz egyik domináns, csúcsminőséget képviselő, szakértő mérnökök által kifejlesztett komponensét, melyeket különösen nagy gondossággal készítenek a mai modern, nagy sebességű gépjárművek igényeinek megfelelően. Nem csak a különböző felfüggesztési rendszerekhez kell igazodniuk, vagy a kormánymozdulatokat kell tökéletesen követniük, hanem biztosítaniuk kell a kényelmes és biztonságos autózást. A fentieken túlmenően az abroncsoknak meg kell birkózniuk a fékezés, gyorsítás vagy kanyarodás közben fellépő erőhatásokkal annak érdekében, hogy a jármű biztonságosan az úton maradjon. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha vizes, csúszós, esetleg hóval vagy jéggel borított az útfelület. Most már látjuk, hogy biztonsági szempontból mennyire fontosak az abroncsok. Éppen ezért szeretnénk néhány tippel, tanáccsal segíteni Önt, hogy abroncsai mindig a megfelelő állapotban legyenek.

Téligumi jogszabályok

Rendeletbe foglalta a szaktárca amit minden szerviz szakembere ilyenkor elmond; " 4 milliméternél ne legyen alacsonyabb a gumiabroncs mintamélysége, és téli jelzéssel ellátott gumit használjon az autós" az út és látási viszonyoknak megfelelően.

A szaktárca 2014. január elsejétől több közlekedésbiztonsági célú jogalkalmazást léptet életbe az érintett üzembentartók számára az európai gyakorlathoz igazodva, és egyebek mellett meghatározást adnak a téli gumiabroncs használatra is.
A szabályozás, autósokat érintő legfontosabb eleme, hogy az évszaknak megfelelően a gumi bordázatának 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie a biztonság további növelése, a téli gumiabroncs kedvező tulajdonságainak érvényesülése érdekében.
A jogszabály a gumi jelzések (pl. „M+S” vagy „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra) tételes bemutatásával segíti az autósokat a megfelelő minőségű, az évszaknak megfelelő gumiabroncsok azonosításában, beszerzésében.

A gondos autósok számára a rendelet nem eredményez változást. Ám az agyon használt, kritikán aluli, veszélyes állapotú téli gumik ideje lejárt! A felgyorsult világ, és ezzel együtt a hazai, európai gépjárműpark fejlődésével az autók drasztikus teljesítmény növekedésével a biztonsági berendezések használata egyértelműen szükséges, elengedhetetlené vált és immár januártól a jogalkotók kötelezővé tették. Így a szakszervizek számára, és a hatósági gépjármű ellenőrzések során is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium határozata lesz az irányadó.

Abroncsnyomás-ellenőrző rendszer

TMPS

Mi az a TMPS?

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer egy, az autóba a gyártó által integrált rendszer, amely folyamatosan monitorozza a jármű kerekeiben lévő légnyomást.
Alapvetően kétféle rendszert különböztetünk meg:

  • direkt rendszer - a légnyomást egy, az abroncsban lévő szenzor méri
  • indirekt rendszer - az abroncsban lévő nyomást a jármű ABS szenzora által méri

A jármű vezetőjét a fedélzeti számítógép tájékoztatja az abroncsok állapotáról, illetve hibakódot generál, amennyiben valamelyik kerékben nem megfelelő a nyomás.

A TPMS rendszerek három funkciója:

  • Növeli a vezetés biztonságát
  • Megelőzi a rossz légnyomás által felmerülő magasabb üzemanyag-fogyasztást
  • Megelőzi az abroncs, a túl alacsony légnyomás okozta esetleges abnormális, vagy gyorsabb kopását

A jogi háttér

Az Európai Unió előírása szerint 2014. novemberétől kizárólag abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel (TPMS) felszerelt autókat lehet regisztrálni. A rendelet ugyanakkor nem határozza meg az adott rendszer típusát, így a gyártók direkt és indirekt rendszereket egyaránt alkalmazhatnak, amennyiben azok megfelelnek az ECE-R64 előírásnak.

FONTOS: A nem, vagy nem megfelelően működő rendszer vagy szenzor hibakódot eredményez a járműben, amelyet a műszaki vizsga folyamán is ellenőriznek.

EU abroncs címke

Információ az EU abroncs címkéről

Az 1222/2009 EU szabályozás 2012. november 1-től lépett életbe a személyautóhoz, terepjárókhoz, kishaszonjárművekhez és teherautókhoz 2012. július 1-től gyártott abroncsokhoz (Gyártási kód dátuma: „2712”).

A cél a közúti szállítmányozás biztonságának, gazdaságosságának és környezetvédelmi hatékonyságának a javítása a (gördülési ellenállástól függő) üzemanyag-hatékony és a (nedves fékezés szempontjából) biztonságos és alacsony zajszintű abroncsok segítségével. E szabályzásnak köszönhetően a végfelhasználók jobb döntést hozhatnak, ha abroncsot kívánnak vásárolni, és az egyéb ilyenkor szokásos tényezőkkel együtt figyelembe veszik ezt az információt.

Próbálja ki, mit is jelentenek az osztályzatok közötti különbségek a Pirelli oldalán található bemutató segítségével.
Forrás: www.pirelli.hu

Európai címkézés

Üzemanyag-hatékonyság

Üzemanyag-hatékonyság

A gördülési ellenállás a haladás irányával ellentétes irányban ható erő, mely akkor lép fel, amikor forog a kerék. Tekintve, hogy az abroncs felel akár a teles üzemanyagfogyasztás 20 százalékáért egy személyautónál, 35 százalékáért egy teherautónál, fontos hogy alacsony legyen a gördülési ellenállás. Nézzük meg, hogyan működik ez! A jármű súlya miatt az abroncs deformálódik az út felszínével való érintkezési felületen, és hő formájában szétoszlik az energia. Minél nagyobb a deformáció, annál jobban növekszik a gördülési ellenállás, és ennek következtében az üzemanyag-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás. Az EU abroncsjelölési szabályozásában a gördülési ellenállás osztályai „A”-tól (a legjobb minősítés) „F”-ig (ipari járművek esetén) és „G”-ig (személyautók esetén) terjednek.

A „C” és „B” osztály közti különbség 2,5 – 4,5 százalékos üzemanyag-fogyasztás csökkenést vagy növekedést jelent a személyautóknál, 5-8 százalékot a teherautóknál.

Nedves tapadás

Nedves tapadás

A nedves tapadás az abroncs egyik legfontosabb biztonsági jellemzője. A nedves úton való kiváló tapadás rövidebb féktávolságot jelent esős időben.

Vannak a biztonság szempontjából egyéb fontos paraméterek is, de a nedves tapadás példáján a legkönnyebb bemutatni az egyes abroncsok közötti különbséget.

Egy személyautónál az egyes fokozatok között durván 2,6 méterrel csökken vagy növekszik a megálláshoz szükséges féktávolság 80km/h sebességnél..

Zajszint

zajszint

A közlekedési zaj jelentős környezeti hatás, melyet több tényező is befolyásol:a forgalom nagysága, a jármű típusa, a vezetési stílus, valamint az abroncs és az út kölcsönhatása. A jelölésben megadott érték nem a vezető által hallott belső zajra, hanem a külső zajszintre vonatkozik, amely hozzájárul a zajszennyezéshez.

  • 3 fekete hanghullám - megfelel az EU 2001/43 zajhatárnak.
  • 2 fekete hanghullám - megfelel az EU 661/2009 zajhatárnak.
  • 1 fekete hanghullám - 3dB-lel alatta marad az EU 661/2009 zajhatárnak.
A szezonváltás miatti megnövekedett forgalom miatt kérjük előzetesen egyeztessen időpontot kollégáinkkal!
bezár